keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Audiomatkalla Seilin kulttuurimaisemassa

Viime lauantaina 9.7. Nauvon vierasvenesataman infopisteellä oli säpinää Audiomatka-kuulokävelyn avajaisten tiimoilta. Itse olen oppaana Seilissä ja saavuin paikalle tarkoituksenani kuunnella ensimmäistä kertaa audiomatka. Paikalla oli myös useita muita uteliaita audiomatkan kokeilijoita, joita aurinkoinen sää suosi oikein olan takaa. Seilin audiomatkan monitieteellisessä työryhmässä olivat mukana: Venla Luoma, Anttoni Alho, Elli Lehikoinen, Juha Luoma, Elina Vikman, Samuli Turunen ja Antti Turkko. Osa heistä olikin avajaisten vuoksi tavattavissa infokopilla, josta hain kokeilumielessä käyttööni audiomatkakassin, josta löytyivät kuulokkeet, mp3-soitin ja selkeät käyttöohjeet. Myös paikalla olleet työryhmäläiset antoivat mielellään neuvoja.

Kierros alkaa Seilin kirkon ja vierasvenelaiturin välisen tien puolivälistä, johon on pystytetty lähtöpaikkaa merkitsevä kyltti. Siitä lähtien kertoja johdattaa kuulijan varmoin elein kirkon pihamaan kautta aina audiomatkan päätepisteelle, joka on vanhan mielisairaalan päärakennuksen tienoilla. Reitti on hyvin selkeä, eikä yhdessäkään kohtaa tarvitse hätäillä johdatuksen puutteen vuoksi.

Audiomatkassa vuorottelevat mies- ja naiskertojaäänet, joista ensimmäinen pureutuu enemmänkin saaren historiaan, kun taas toinen kertoo eläytyen saarelaisten muistoista ja haastatteluista kummunneita tarinoita, joissa nousevat esille sekä arki että juhla. Audiomatkan tarkoituksena on tuoda esille saarella työskennelleiden ja siellä lapsuuttaan viettäneiden ihmisten näkökulma Seilin lähihistoriaan. Heidän muistoissaan saari oli tiivis kyläyhteisö - koti, jonka kuvaamiseen saaren historian synkkä puoli ei riitä.

Kuulokkeet korvillaan saarella kiertäessä saa kuulla lasten uimaretkistä, lentopallopeleistä ja maidonhakureissuista, mutta myös heidän esityksistään sairaalan yhteisissä joulu- ja juhannusjuhlissa. Lisäksi matka tutustuttaa vierailijan muun muassa siihen, kuinka potilaat tekivät ostoksia kauppalaivalla, ulkoilivat joko vapaasti tai aidatulla pihalla ja tekivät töitä työterapian merkeissä. Audiomatkan opastamana saa tasapainoisen paketin sekä historiaa että haastetteluista kumpuavaa muistitietoa. Lähteiden monipuolisuutta ilmaisee myös audiomatkalla kuultava mielisairaalan potilaan kirjoittama kirje. On kuitenkin pidettävä mielessä, että audiomatka keskittyy mielisairaalan viimeisiin vuosikymmeniin, joten sen kautta ei saa tarkempaa kuvaa saaren vanhemmasta ajasta kuten leprahospitaalin tai houruinhuoneen historiasta.

Audiomatkalla kuultava musiikki on Seilin saaren inspiroimaa. Musiikki on sekä sävelletty että äänitetty Seilin kirkossa kesällä 2015. Lisäksi nauhalla on tunnelmaa luomassa saaren luonnon ääniä. Koko audiomatka on äänitteenä korkealaatuinen ja siten miellyttävää kuultavaa. Kertojaäänet olivat rauhallisia ja selkeitä. Myös matkan pituus (45 min) tuntuu sopivalta.

Audiomatkan jälkeen juttelin laiturilla muiden kuuntelijoiden kanssa, jotka pitivät kierrosta hyvin onnistuneena. Heistä audiomatka antoi henkilökohtaisempaa kuvaa saaresta ja muutti sen eläväksi paikaksi. Usein Seilistä ilmenee vain sen synkkä puoli - audiomatkassa sitä ei sen pahemmin kauhistella, vaan annetaan väylä, jonka kautta on mahdollista nähdä julmuuden läpi toisenlainen kuva menneestä.

Tässä vielä linkki Venla Luoman haastetteluun Radio Aallolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti